foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Rudnej

SZKOŁA NOWYCH MOŻLIWOŚCI

ciz

Szkoła uczestniczyła w projekcie

"Modernizacja kształcenia zawodowego na Dolnym Śląsku II"

współfinanowany ze środków Unii Europejskiej

w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

cizLog2

 

 

Logowanie

Statystyka

Odsłon artykułów:
249630

wal

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej.
  • Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki.
  • Przelej masę do foremek na muffinki.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • kakao

Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko i posypać cukrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Mieszać tylko do połączenia się składników - nie za długo (ciasto można również wyrobić w malakserze). Do jednej części ciasta dodać kakao.

Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując lekko mąką. Wycinać serduszka. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut. Studzić na kratce.

Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.

Smacznego :-).

IMG 2772

    Miło jest nam Państwa poinformować, że uczniowie naszej szkoły, kształcący się w zawodzie kucharza, otrzymali certyfikaty uczestnictwa w trzeciej edycji konkursu: „Wyzwanie MAKRO Chefa”. Gratulujemy i życzymy dalszych kulinarnych sukcesów.

kasz

Autorski przepis na danie kuchni historycznej zespołu z ZSP w Rudnej.

Podstawą diety niezamożnych Polaków, żyjących w dawnych czasach, była: kasza, cebula, czosnek, dary lasu i sadu. Produkty te łatwo było pozyskać i przechować. Mięso na stołach chłopskich rodzin gościło raczej rzadko. Posty przestrzegano starannie.

Naszym daniem próbowaliśmy wpisać się w klimat polskiej wsi okresu odzyskania niepodległości. Potrawa ta nawiązuje również do współczesnych trendów dietetyczny- kuchni prostej, smacznej i odżywczej.

Kaszotto grzybowe z puree z suszonej śliwki i emulsją z orzechów włoskich.

Namoczyć garść suszonych grzybów leśnych. Ugotować bulion warzywny z marchwi, pietruszki, pora, selera i opieczonej na ogniu cebuli. Surową cebulę i MAKRO Chef Śliwki Suszone pokroić w kostkę, MAKRO Chef Czosnek pokroić w plasterki. Na dnie dużej patelni rozgrzać masło klarowane, dodać cebulę i smażyć przez dwie minuty. Następnie dodać grzyby leśne, MAKRO Chef Borowiki w zalewie, MAKRO Chef Czosnek, zamieszać i wsypać kaszę gryczaną . Całość smażyć przez kolejną minutę. Po tym czasie wlać bulion warzywny, przykryć i gotować przez 10 minut. Dodać MAKRO Chef Śliwki Suszone i suszone pomidory, gotować przez 5 minut do momentu, aż kasza wchłonie płyn. Pod koniec duszenia dodać: sól kamienną, lubczyk, czarny pieprz. Dusić przez 5 minut, podawać posypane świeżą pietruszką. Ususzone grzyby zmielić w blenderze na bardzo drobny puder (najlepiej pulsacyjnie). Śliwki zalać odrobiną gorącej wody i zblenderować. Danie podawać udekorowane pudrem z grzybów, emulsją z orzechów włoskich na bazie masła klarowanego i puree z suszonej śliwki.

Normatyw surowcowy na 1 porcję.
Produkt waga
[g]
  miara domowa
kasza gryczana prażona 50.0   0.5 woreczka
MAKRO Chef borowiki, w zalewie 50.0    
Grzyby leśne suszone                                                                 50.0    
MAKRO Chef Czosnek 12.0   4 ząbki
Cebula 150.0   1 sztuka
Bulion warzywny            600.0   3 szklanki
masło klarowane 50.0   2 łyżki
MAKRO Chef Śliwki Suszone 100.0   5 sztuki
Pomidory suszone                                                                       100.0    
Natka pietruszki 10.0   1 łyżka
Sól kamienna 2.0   2 szczypta do smaku
Pieprz czarny 1.0   1 szczypta
Lubczyk 2.0    
Orzechy włoskie 20.0   5 sztuki
       
 

IMG 8859

16 października br. rozpoczął się w naszej szkole projekt "Nowa kuchnia regionalna" prowadzony przez p. Jana Andrzejewskiego.

 Głównym założeniem projektu jest wspieranie młodych, ambitnych, kucharzy uczących się w naszej szkole. Wszystkie działania będą miały na celu zwiększenie ich kompetencji począwszy od  planowania dań, po ich realizację.

W trakcie warsztatów uczniowie będą poznawać nowe techniki gotowania z wykorzystaniem regionalnych zasobów i produktów. Będą uczyć się organizacji czasu  i przestrzeni w warunkach samodzielnej jak i zespołowej pracy. Samodzielnie będą tworzyć koncepcje dań oraz ją realizować. 

W trakcie dzisiejszych warsztatów nasi uczniowie przygotowali omlet. Jest to potrawa przygotowana z roztrzepanych jajek, które po doprawieniu wylewa się na nagrzaną patelnię z masłem i smaży się, aż do ścięcia masy. Omlet może być przygotowany na słodko, jak i wytrawnie oraz podawany z różnymi dodatkami w zależności od upodobań.   

 

 28308533 10211317872564836 2075375558 n
   21 lutego 2018r. nasi uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych "Racjonalne żywienie i zdrowy styl życia", które odbyły się w Wądrożu. Warsztaty miały na celu poznanie zasad racjonalnego żywienia, zapewniających prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Uczniowie  przygotowywali na nich urozmaicone, smaczne  i bogate w składniki odżywcze potrawy.
 

1

Donaty to propozycja naszych uczniów na deser. Z czym się kojarzą donaty? Po pierwsze z Ameryką czyli miejscem gdzie zostały wymyślone i cieszą się największą popularnością, po drugie ze słodką przekąską.  Jak zrobić donaty podpowiedzą nam nasi kucharze, o to przepis:

260 g mąki

130 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

250 ml mleka

3 jajka

5 łyżek oleju

15g proszku do pieczenia

Ponadto:

Cukier puder do posypania lub lukier czy czekolada

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto bardzo dobrze zmiksować. Odczekać 10 minut. Ciasto nakładać do otworów rozgrzanej maszynki do pieczenia donatów. Piec na złoty kolor. Dekorować dowolnie. Smacznego!

 

IMG 6967

 Dnia 6 grudnia, podczas szkolnych Mikołajek, uczniowie oraz pracownicy naszej szkoły mogli spróbować słodkości, przygotowanych przez nas specjalnie na tą okazję. Cieszymy się, że wszystkim nasze wypieki smakowały, a dowodem na to były puste talerze.

A to nasze przepisy na świąteczne wypieki.

 

Pierniczki świąteczne

Składniki na 50 - 60 sztuk:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła 
  • 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

Miód, masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować.  Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 170 - 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Gdy ciasteczka ostygną polać je lukrem.

Lukier królewski: 1 surowe białko jaja, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny. Jajko krótko sparzyć/przelać wrzątkiem. Do miski wbić białko, dodać cukier puder i sok z cytryny. Ubijać przez około 5 minut. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować pierniczki.

Pierniczki można posypać poszatkowanymi orzechami, ozdobami cukierniczymi: gwiazdki, wiórki, koraliki.

Mikołajkowe muffinki.

  • czas: ok. 30 minut
  • liczba porcji: 12 babeczek

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub troszkę aromatu
  • 1 szklanka mleka
  • 80–90 g oleju lub roztopione masło, tj. ok. 1/3 szklanki
  • 2 jajka

W jednej misce łączymy produkty płynne, w drugiej sypkie. Następnie delikatnie je mieszamy mikserem lub łyżką.  Babeczki pieczemy 15-20 minut w temperaturze 1800C. Po ostygnięciu muffinki zdobimy lukrem lub czekoladą.


Cześć !

Jesteśmy uczniami Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Rudnej. Kształcimy się w zawodzie kucharz. W tym roku szkolnym zaczęliśmy naszą przygodę z gastronomią.  W tej zakładce chcemy publikować ważne dla nas wydarzenia, ciekawostki kulinarne i dietetyczne. Przedmiotów zawodowych uczy nas pani Monika Świerbutowicz.

Naszym celem jest zarażanie Was pasją do zdrowego i pysznego gotowania

 

image001

 

image002

Multimedia

plakat A3 16

 

Plakat nowy

 

bezpieczna

nhef-podstawowy-bialy-pl

nasza szkola

Online

Odwiedza nas 23 gości oraz 0 użytkowników.

Copyright © 2019 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Rights Reserved.