foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Rudnej

SZKOŁA NOWYCH MOŻLIWOŚCI

ciz

Szkoła uczestniczyła w projekcie

"Modernizacja kształcenia zawodowego na Dolnym Śląsku II"

współfinanowany ze środków Unii Europejskiej

w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

cizLog2

 

 

Logowanie

Statystyka

Odsłon artykułów:
249629

wal

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • pół szklanki cukru,
  • pół szklanki oleju roślinnego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Czas przygotowania: 30 minut

Stopień trudności: łatwe

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj w jednej misce suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia.
  • W drugiej misce połącz ze sobą mokre składniki: jajka, mleko, olej.
  • Połącz składniki suche z mokrymi, używając do tego łyżki.
  • Przelej masę do foremek na muffinki.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g cukru pudru
  • 125 g masła, zimnego
  • 1 jajko
  • cukier waniliowy
  • kakao

Mąkę przesiać na stolnicę, masło pokroić na drobne kawałki, dodać do mąki i rozcierać palcami, aż uformują się grudki. Po środku uformować wgłębienie, wbić do niego jajko i posypać cukrem zmieszanym z cukrem waniliowym. Mieszać tylko do połączenia się składników - nie za długo (ciasto można również wyrobić w malakserze). Do jednej części ciasta dodać kakao.

Ciasto uformować w kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą, włożyć do lodówki na około 60 minut. Wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 - 4 mm, podsypując lekko mąką. Wycinać serduszka. Przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w niewielkich odstępach.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 13 - 15 minut. Studzić na kratce.

Przechowywać do 7 dni w szczelnym pojemniku.

Smacznego :-).

Multimedia

plakat A3 16

 

Plakat nowy

 

bezpieczna

nhef-podstawowy-bialy-pl

nasza szkola

Online

Odwiedza nas 20 gości oraz 0 użytkowników.

Copyright © 2019 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Rights Reserved.