foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych w Rudnej

SZKOŁA NOWYCH MOŻLIWOŚCI

ciz

Szkoła uczestniczyła w projekcie

"Modernizacja kształcenia zawodowego na Dolnym Śląsku II"

współfinanowany ze środków Unii Europejskiej

w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

cizLog2

 

 

Logowanie

Statystyka

Odsłon artykułów:
226638
 28308533 10211317872564836 2075375558 n
   21 lutego 2018r. nasi uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz uczestniczyli w warsztatach kulinarnych "Racjonalne żywienie i zdrowy styl życia", które odbyły się w Wądrożu. Warsztaty miały na celu poznanie zasad racjonalnego żywienia, zapewniających prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Uczniowie  przygotowywali na nich urozmaicone, smaczne  i bogate w składniki odżywcze potrawy.
 

1

Donaty to propozycja naszych uczniów na deser. Z czym się kojarzą donaty? Po pierwsze z Ameryką czyli miejscem gdzie zostały wymyślone i cieszą się największą popularnością, po drugie ze słodką przekąską.  Jak zrobić donaty podpowiedzą nam nasi kucharze, o to przepis:

260 g mąki

130 g cukru

2 łyżeczki cukru waniliowego

250 ml mleka

3 jajka

5 łyżek oleju

15g proszku do pieczenia

Ponadto:

Cukier puder do posypania lub lukier czy czekolada

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto bardzo dobrze zmiksować. Odczekać 10 minut. Ciasto nakładać do otworów rozgrzanej maszynki do pieczenia donatów. Piec na złoty kolor. Dekorować dowolnie. Smacznego!

 

IMG 6967

 Dnia 6 grudnia, podczas szkolnych Mikołajek, uczniowie oraz pracownicy naszej szkoły mogli spróbować słodkości, przygotowanych przez nas specjalnie na tą okazję. Cieszymy się, że wszystkim nasze wypieki smakowały, a dowodem na to były puste talerze.

A to nasze przepisy na świąteczne wypieki.

 

Pierniczki świąteczne

Składniki na 50 - 60 sztuk:

  • 1/4 szklanki miodu
  • 80 g masła 
  • 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika

Miód, masło i cukier podgrzać w garnuszku i wymieszać, do rozpuszczenia się cukru, przestudzić. Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować.  Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji i zmiksować. Jeśli ciasto będzie zbyt miękkie, schłodzić (będzie się lepiej wałkowało).

Wałkować na stolnicy na grubość 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i przekładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Piec około 8 - 10 minut w temperaturze 170 - 180ºC. Uważać, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudzić na kratce. Gdy ciasteczka ostygną polać je lukrem.

Lukier królewski: 1 surowe białko jaja, 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżka soku z cytryny. Jajko krótko sparzyć/przelać wrzątkiem. Do miski wbić białko, dodać cukier puder i sok z cytryny. Ubijać przez około 5 minut. Przełożyć do rękawa cukierniczego i dekorować pierniczki.

Pierniczki można posypać poszatkowanymi orzechami, ozdobami cukierniczymi: gwiazdki, wiórki, koraliki.

Mikołajkowe muffinki.

  • czas: ok. 30 minut
  • liczba porcji: 12 babeczek

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub troszkę aromatu
  • 1 szklanka mleka
  • 80–90 g oleju lub roztopione masło, tj. ok. 1/3 szklanki
  • 2 jajka

W jednej misce łączymy produkty płynne, w drugiej sypkie. Następnie delikatnie je mieszamy mikserem lub łyżką.  Babeczki pieczemy 15-20 minut w temperaturze 1800C. Po ostygnięciu muffinki zdobimy lukrem lub czekoladą.


Cześć !

Jesteśmy uczniami Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Rudnej. Kształcimy się w zawodzie kucharz. W tym roku szkolnym zaczęliśmy naszą przygodę z gastronomią.  W tej zakładce chcemy publikować ważne dla nas wydarzenia, ciekawostki kulinarne i dietetyczne. Przedmiotów zawodowych uczy nas pani Monika Świerbutowicz.

Naszym celem jest zarażanie Was pasją do zdrowego i pysznego gotowania

 

image001

 

image002

plakat A3 16

 

PLAKAT DOBRY A3 Large

 

bezpieczna

nhef-podstawowy-bialy-pl

naklejka

nasza szkola

Online

Odwiedza nas 41 gości oraz 0 użytkowników.

Copyright © 2018 Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych Rights Reserved.